NASI KURMA


Bahan2nya:

4 cwn beras basmati

2 sudu besar rebusan pati ayam

4 sudu besar minyak sapi

2 btg kulit kayu manis

2 biji jintan manis

5 biji buah pelaga

Bahan Kisar

2 biji bawang

4 ulas bawang putih

5 cm halia

Garam dan serbuk lada secukup rasa.Bawang goreng,ketumbar dan cili yg dihiris adalah utk hiasan

Cara-cara:

1. Basuh beras dan rendam ke dlm air selama 10 min.Sejatkan.

2. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bhn2 yg dikisar sehingga naik bau.Kemudian ,masukkn ayam yg tlh diperap dgn susu isian sejat marigold.Masak dan kacau sehingga minyak dipisahkan.Tambahkn secukup rasa.

3. Campurkan nasi bersama air dan masukkan pati ayam.Tambahkan kulit kayu manis,jintan manis dn buah pelaga ke dlm periuk nasi.Apb. nasi sdh masak,masukkn campuran ayam.

4. Biarkan selama 20 min.Masa utk memasak 40 min.Saiz hidangan 6 org.

Untuk Memerap

1.2kg ayam ,dipotong 12 keping

1 tin susu sejat

220ml air

6 sudu besar sos tomato

4 sudu besar pes tomato

3 sudu besar serbuk ketumbar

1 sudu besar serbuk jintan hitam

1 sudu besar serbuk jintan putih

1 sudu kecil fenugreek

%d bloggers like this: