MEMBUAT ROTI SENDIRI


Kebanyakan drp kita membeli roti drp penjual roti,kedai runcit atau pasar raya.Jika dilihat drp penyelidikan,ia mungkin memudaratkan kesihatan anda.kenapa tidak membuat roti sendiri tanpa menggunakn mesin?

RESIPI ROTI TEPUNG TULEN

Ramuan:

300 gm tepung protin tinggi(bkn tepung serbguna)

150 gm tepung gandum tulen

1 sudu yis kering seger

250 ml air suam

1 sudu teh garam

2 sudu teh gula

3 sudu teh minyak(zaitun,matahari,jagung)

Cara Membuatnya:

1.  Masukkan tepung,garam,gula dan yis ke dlm satu bekas.Campurkan semua ramuan ini bersama.

2.  Bentukkan satu lekuk kecil di tgh ramuan dn tambah sedikit minyak.

3.  Kacau air suam yg tlh disukat ke dlm campuran,sama ada dgn tgn atau senduk besar.Secara perlahan ia akan membentuk doh.Pastikn air tidak telalu panas atau t’lalu sejuk.

4.  Taburkn sedikit tepung ke atas permukaan tpt anda mengulinya utk mencegah doh drp melekat.Letakkn doh dn mula mengulunya,jika doh t;lalu kering,tambah sdikit air,jika t;lalu basah,tambah tepung.

5.  Uli selama  5-10 miinit sehingga doh teras licin dn meregang.Jgn lupa tambah tepung sekiranya doh melekat.

6.  Sapukan sedikit minyak ke dlm bekas roti.Masukkn doh yg tlh diuli ke dlm bekas itu.

7.  Tutup bekas itu dgn sehelai kain dn tunggu sehingga roti itu naik.

8.  Apb doh itu naik 2 kali ganda saiznya,bolehlah dibakar.

SELAMAT MENCUBA’

 

%d bloggers like this: