Penyakit-Penyakit Wanita


Sebelum kawin,penyakit keputihan(leucorrhea),lepas kawin,alahan mengandung,muntah,pening,tak ada selera makan,kurang darah,sakit semasa nak bersalin(confinement),sakit lepas bersalin..turun darah,batu meroyan(after pain),kemurungan, dan keguguran(abortion).

Masih terngiang-ngiang lagi lagi ditelingaku  kata-kata ustazah Maznah,Pensyarah,ITM,Shah Alam.,

“Ustazah baru sahaja sihat,baru keluar wad.Ustazah keguguran. Ustazah nak bagitahu kpd  kamu semua(peserta seminar Rumahtangga Bahagia),proses rawatan yg ustazah jalani di hospital amatlah menyakitkan dan amat memalukan.Sakitnya tak tertahan.Sudahla sakit terpaksa pula menahan malu kerana merelakan tangan-tangan doktor lelaki masuk ke dalam ruang rahim ustazah utk proses cucian darah kotor.Bukan doktor Melayu saja,tetapi doktor India,Benggali dan Cina.Kalaulah ada lebih ramai doktor wanita yg merawat…”keluh ustazah lagi.

Saya teringat kepada seorang sahabat,seorang ustaz muda,baru mempunyai 3 orang anak yg masih kecil.Beliau mempunyai seorang istri yg cantik,putih bersih kulitnya comel dan lembut perwatakannya. Semasa istrinya keguguran,anak ke-4,beliau telah menghantar istrinya ke hospital utk dirawat.Malangnya istrinya mengalami komplikasi..turun darah tanpa henti.Doktor terpaksa melakukan pembedahan segera.Tetapi sayangnya tidak dapat diselamatkan.Istrinya meninggal dunia,meninggalkan anak dan suami.

Kasihannya…bila melihat anak-anak yg masih kecil bermain sesama sendiri tanpa pengawasan seorang ibu.Alangkah bagusnya,kalau ada rawatan alternatif yg lebih lembut .Ahh..mungkin juga sudah sampai ajalnya.

Dalam perubatan homeopathy,kita mempunyai cara yang lebih lembut.Hanya dengan memberi beberapa jenis remedi,semua darah kotor dapat dikeluarkan tanpa bantuan peralatan.Darah yg keluar tanpa henti juga dapat dihentikan dengan memberi remedi Hamamelis.

4 responses to this post.

  1. Umi juga banyak kali keguguran tapi Umi tak pernah pergi hospital.Umi makan ubat sahaja.
    Untuk kandungan yg ke-x kali, Umi dah buat sedikit sebanyak persediaan.Umi dah mula membaca surah-surah tertentu di dalam Al-Quran.Umi dah beli beberapa peralatan.Tetapi satu hari,bila bangun dari tidur, Umi terasa perut Umi lebih ringan,Tanpa berlengah,Umi telah pergi b’jumpa doktor perempuan di salah sebuah klinik swasta.Bila doktor scan,di dapati nadi ‘fetus’ dah tak berdenyut lagi..Doktor menasihatkan Umi pergi menjalani rawatan selanjutnya di hospital.Dia enggan melakukan proses cucian kerana ‘fetus’ dah besar.
    Umi pulang ke rumah dgn hati penuh keraguan.Bagaimana aku nak ke hospital dan biarkan doktor lelaki merawat aku?Selama ini aku tak pernah ada ‘appoinment’ dgn doktor lelaki.Dan macammana nak keluarkan ‘fetus’ yg dah tak bernyawa ni?
    Alhamdulillah,Umi dapat ilham.Umi buat carian dlm Materia Medica.Umi buat remedi utk ‘retention of Placenta’.Dua kali aje Umi makan,’tiba2 tengah Umi sedang tengok t.v.,air mentuban pecah,.Bila Umi ke bilik air,’fetus’ tu pun keluar.Umi bersyukur kerana dpt keluarkn ‘fetus’ tanpa bantuan peralatan yg menyakitkan dan tanpa menggadai maruah Umi sbg seorg. Muslimah.

  2. […] Posted September 24, 2010 by umirawdah in Uncategorized. Leave a Comment Sebelum kawin,penyakit keputihan(leucorrhea),lepas kawin,alahan mengandung,muntah,pening,tak ada selera makan,kurang darah,sakit semasa nak bersalin(confinement),sakit lepas bersalin..turun darah,batu meroyan(after pain),kemurungan, dan keguguran(abortion). Masih terngiang-ngiang lagi kata-kata ustazah Maznah,Pensyarah,ITM,Shah Alam. Ustazah baru sahaja sihat,baru keluar wad.Ustazah keguguran. Ustazah nak bagitahu ke kamu semua(peserta seminar Ru … Read More […]

  3. Formula utk remedi ‘Retention of Placenta’ : s3,c (Rujuk materia medica)
    Formula ini boleh digunakan oleh wanita-wanita yang hendak bersalin bertujuan utk mempercepatkan proses kelahiran bayi.

Comments are closed.

%d bloggers like this: